TIC la limba franceza - curs on-line

Modul 1 - Schimbarile aduse de TIC in predare

Argument
Introducere in curs
Studiu individual 1
INTEL®TEACH
Unelte si resurse INTEL TEACH
Modele de activitati didactice
Curricula cursului
Modul 1 - Schimbarile aduse de TIC in predare
Modul 2 - Model de curricula interdisciplinara europeana
Modul 3 - Abilitati de baza necesare elevilor pentru a lucra cu TIC
Modul 4 - Pedagogia
Modul 5 - Stilurile de invatare
Modul 6 - Teoria inteligentelor multiple si TIC
Modul 6 - Strategii de predare
Modul 7 - Proiectul didactic
Modul 9 - Competente tehnice si tehnologice V
Modul 10 - Evaluarea
Studiu individual 2
Studiu individual 3
Studiu individual 4
Studiu individual 5
Studiu individual 6
Studiu individual 7
Resurse didactice - Chanson de Roland

a) Schimbari aduse de TIC in predarea clasica

 

1)    Ce putem totusi schimba , sau imbunatati la acele obiective generale? In primul rand trebuie sa ne gandim ca un computer la ora produce cateva schimbari majore in modul de interactie al subiectilor invatarii, centrul de interes se pierde de la porfesor si se axeaza pe computer, de aceea trebuie avut in vedere ca acea prezentare sau secventa sau document de orice gen sa fie bine ales si bine prezentat inainte, si bine fructificat dupa. Riscand sa plictisim copii sau sa le pierdem atentia nu am facut o ora predata cu computerul eficienta.

2)    In cadrul obiectivelor cognitive ne intalnim cu niste aspecte:competente de comunicare(din literatura de specialitate de pana acum, inclusiv acel ghid comunicarea in cadrul TIC inseamna e-mail, chat, videoconferinta).

3)    Largirea orizontului referitor la spatiu francofon si european prin utilizarea de materiale multimedia si web. Aici atat softurile cat si matarialele preluate de pe internet sunt de foarte mare utilitate. In ce sens? Indiferent de textul scris dedesubt, imaginile prezentate , compozitia unei prezentari multimedia si a unei pagini web fixeaza si fac ora mai atractiva, iar invatarea este mai eficienta.

4)    Deprinderea cu tehnici de munca intelectuala: aici deja intervin drepinderile de lucru cu computerul si cu softurile. Oare ce trebuie sa stie un profesor si sa ceara de la elevi? In primul rand sa utilizeze primar computerul si apoi sa lanseze aplicatiile. In ce priveste utilizarea aplicatiilor, ele se realizeaza simplu daca profesorul in prealabil a vizionat continuturile , a ales ce secvente vrea sa prezinte, si si-a construit o structura de lucru cu acele elemente.

5)    Obiectivele atitudinale: stimularea interesului pentru civilizatia si spatiul francofon se realizeaza implicit prin aceste materiale utilizate. Si nu e nevoie neaparat de pagini strict la obiect, poate si ele plate si lipsite de interes. Pot fi folosite ziare on-line a le copiilor, siterui ale unor scoli, sau siteuri ale unor orase, muzee

6)    Acele prezentari au si text, le va fi foarte placut copiilor ca cu ajutorul unui soft cu dictionar sa descopere singuri continutul textului ce insoteste o imagine

7)    Transferul d ela franceza invatata in clasa la exprimarea personala, in situatii de comunicare se poate realiza prin intermediul unei sedinte de e-mail, chiar intre membrii aceleiasi clase la o sala de internet, sau o sedinta de chat.

8) Formarea calitatilor umane se realizeaza deoarece pe chatul francofon sunt diverse populatii francofone, si apoi in momentul prezentarii spatiului francofon e clar ca se prezinta si componentii ca tari.

 

b) Secventele unei lectii predate cu TIC

 

Pentru a putea realiza o completare fericita a documentelor clasice existente , ca referinte de predare: curriculum, programele, manualele, si mai ales pentru a īntelege CE si CUM se schimba īn actul predarii īn momentul utilizarii computerului īn predare, este nevoie sa pornim exact de la documente īn sine. Este evident ca o lectie poate fi predata si fara ajutorul computerului, insa de cele mai multe ori utilitatile existente in Internet sau pe softurile de specialitate, completeaza mult mai bine si mai atractiv lucrurile plate ce trebuiesc prezentate.

Am luat drept exemplu programa de limba franceza de clasa a 6-a.

Obiectivele generale: cognitive si atitudinale raman neschimbate, deoarece structura clasica a unui plan de lectie predand cu ajutorul computerului se compune din 9 secvente clasice:

1.Captarea atenţiei ,

2.Reactualizarea structurilor īnvăţate anterior ,

3.Enunţarea obiectivelor Prezentarea optimă a conţinutului

4. Dirijarea īnvăţării

5.Asigurarea performanţei

6. Asigurarea conexiunii inverse

7. Evaluarea performanţei

8.Retentia

9. Transferul cunoştinţelor

 

c) Continuturile invatarii si TIC

 

Trecem acum la continuturile invatarii

Punctul a) tematica universului referential
1. Prezentarea si descrierea unei persoane
2. Copilul si mediul familial
3. Copilul si mediul social
4. Copilul si mediul natural
5. Organizarea activitatii cotidiene
6. Descoperirea universului francofon prin
b) Acte de vorbire
c) Gramatica

 

 

Copyright 2007, Catalina Nicolin